Durerea anterioară a genunchiului / Condromalacia rotuliană

Descrierea condromalaciei rotuliene

Condromalacia rotuliană se referă la durerea din jurul părții frontale (anterioare) a genunchiului. În trecut, era considerat o denumire nepotrivită, evazivă sau eronată pentru a descrie durerea anterioară a genunchiului. Cu toate acestea, condromalacia rotuliană se referă la un diagnostic specific al genunchiului și în ultima perioadă i s-a acordat din ce în ce mai multă atenție.

Leziunile, uzura sau factorul genetic pot juca un rol în uzura/deteriorarea cartilajului retropatelar (situat sub rotulă) și de la nivelul capătului distal al femurului, în regiunea corespunzătoare rotulei, care se numește trohlee.

Într-un genunchi sănătos, suprafețele cartilajului rotulei și ale trohleei sunt extrem de netede și aproximativ asemenea/simetrice . Fluidul articular creează o suprafață de alunecare extrem de eficientă (aproximativ 1/6 din valoarea forței de frecare a gheții pe gheață). Când există o leziune/deteriorare a cartilajului, această suprafață își pierde calitățile de alunecare eficientă.

Orice deteriorare a suprafeței cartilajului este considerată o formă/debut de artroză, care este clasificată în diferite grade de condromalacie folosind scale specifice de evaluare.

Astfel, condromalacia apare atunci când suprafața cartilajului s-a deteriorat și s-a format artroza timpurie. Pe măsură ce suprafața cartilajului genunchiului se uzează, Simptomele condromalaciei rotuliene includ:

  • Senzatia de „măcinare” a genunchiului la mișcare
  • Dureri ale regiunii anterioare a genunchiului
  • „Umflarea”, tumefierea în timpul sau după activități fizice intense

În unele cazuri, pacienții pot avea condromalacie rotuliană fără oricare dintre aceste simptome.

Tratamentul pentru condromalacia rotuliană

Primul pas în tratarea condromalaciei rotuliene este identificarea cauzei acesteia.

Pentru pacienții care suferă de dureri ale compartimentului anterior al genunchiului, un bun examen fizic, radiografia și, eventual, o scanare RMN sunt necesare pentru a evalua cauza durerii.

Tratamentele pot include repaus, modificarea activității, kinetoterapie, stretching, orteza, injecții / infiltrații intraarticulare sau intervenții chirurgicale artroscopice.

Chirurgia artroscopică pentru condromalacia rotuliană este o intervenție minim invazivă în care se folosește o cameră video de mici dimensiuni, iar cu ajutorul unor instrumente special adaptate se curăță zonele de cartilaj instabile de pe trohlee și rotulă.

Recuperarea postoperatorie (fizio și kinetoterapia) va întări musculatura coapsei și va favoriza buna vindecare a cartilajului retropatelar.

De asemenea, se recomandă evitarea oricăror activități care pot provoca uzura suplimentară a cartilajului, deteriorarea și umflarea genunchiului. În general, cu excepția unui sportiv de nivel foarte înalt, recomandăm evitarea oricăror activități cu impact ridicat, precum și a activităților de ghemuire și lansare, pentru a încerca să încetinească rata de uzură a suprafeței cartilajului.

Post-Op

Tratamentul postoperator pentru refacerea suprafețelor instabile (operate) ale cartilajului rotulei și ale trohelei implică și întreținerea și recâștigarea forței musculare, limitarea tumefierii genunchiului după intervenția chirurgicală și exerciții pentru la mobilitatea rotuliană cu kinetoterapeutul. Este deosebit de important să se lucreze în principal la mișcarea rotulei și să se evite umflarea genunchiului, mai ales la pacienții care au avut suprafețe mai mari de cartilaj afectate.

Dacă se efortul de recuperare este prea agresiv sau prea curând după această intervenție chirurgicală, corpul poate forma o cantitate crescută de țesut cicatricial, care este adesea dureros, ca răspuns la creșterea activităților. Astfel, se recomandă de obicei activități ușoare cu impact redus în primele 6 săptămâni după operație pentru a evita iritarea genunchiului și provocarea unui răspuns agresiv de vindecare a țesutului cicatricial.